Учени от БАН: Екстракт от канабис убива раковите клетки

Учени от БАН: Екстракт от канабис убива раковите клетки

Доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология на БАН, съобщи, че ин витро експерименти, проведени в института, доказват изразена антитуморна активност на канабидиол – вещество, което се извлича от канабис.

Нейният екип е започнал работа по националната научна програма „Иновативни нискотоксични и биологично активни средства за прецизна медицина“ – БиоАктивМед, а това са първите резултати – само 3 месеца след началото на програмата. Резултатите са наистина впечатляващи и екипът е окрилен, коментира доц. Угринова. Учените са използвали канабидиол за третиране на панел от човешки туморни клетки.

Природното вещество показва ясно токсично действие върху клетките съизмеримо и дори по-добро от това на синтетичните цитостатици. Следващите стъпки, които екипът молекулярни биолози ще предприеме са свързани с експерименти за установяване на молекулните механизми, по които канабидиолът убива раковите клетки.

Според доц. Угринова, срокът на проекта и финансовата му рамка биха позволили разработването на подходящи хранителни добавки, които да подсилят ефекта на конвенционалното лечение. Тя не скри, че се надява някой ден да се стигне до клинични изпитания и до истински лекарствен продукт.


Но представените резултати са само началото на мащабни бъдещи изследвания. Предстои да се започне работа с екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българския ендемит Betonica bulgarica, както и с хемоциани, извлечени от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

По програмата БиоАктивМед работят учени от 9 института на БАН и 5 университета.

Назад към блога

Конопени масла с пълен спектър канабиноиди